Rödlöga - levande idyll i ytterskärgården.

Den första kända bosättningen på Rödlöga har anor sedan 1500-talet.
Den äldsta kända byn låg mitt på ön som då delades av en vattenled.
Man kunde alltså segla in till byn både från norr och söder.

Rödlöga har en minst sagt brokig historia och ön var en av få som inte brändes av ryssarna år 1719. Berättelserna om människorna här ute är både spännande och intressanta. Jakt- och fiskehistorierna i synnerhet. Fram till sekelskiftet 18-1900 fanns en fast anställd lärare, men på trettio- talet fick ön ambulerande lärarinnor som kom i maj och stannade i 4 månader. Efter flera sekel med landhöjningar och tilltagande vegetation, ligger byn nu på öns norra sida.
Här bodde vid sekelskiftet c a 85 personer. Potatis var det som huvudsakligen odlades.

Här finns genuin, äldre bebyggelse med bostadshus och den klassiska Gammelstugan.

Här finns ett litet museum inrymt och här ställer konstnärer, från framför allt skärgården, ut under vissa sommarveckor.

Badklipporna mot havet på öns östra sida, erbjuder både enskildhet och härliga möjligheter till sol och salta bad.

Totalt finns under sommaren upp till ca 150 hushåll på ön. Notera att det ej finns el på ön, men många öbor har alternativa energikällor, exempelvis vindkraftverk och solceller. Rödlögaboden har sedan 1985 eget elverk.

Sedan 1954 har Rödlöga haft fast båtförbindelse. Det var när öns stora original och skärgårdsprofil, Gösta Söderman, som startade Rödlögaboden härmed fick rederierna att trafikera ön. Framför allt för att få ut varor till affären, men också för att locka turister.

Numera är det Waxholmsbolaget som administrerar trafiken, dels från Strömkajen, dels från Furusund.
Här kan du se aktuella turlistor.

Rödlögaboden är skärgårdens ostligaste lanthandel. Här finns allt från bensin, diesel, fotogen och gasol, till fullsorterad livsmedelsaffär. Gästande båtfolk förundras över den manuella kött- och ostdisken, bara den värd ett besök! Färskt bröd, färska grönsaker och frukter finns givetvis också hela säsongen. Liksom grillkol, läsk och annat som hör sommaren till.

Upplev den genuina miljön i Stockholms yttersta skärgård.

Välkommen att uppleva Rödlöga!