Om oss

Om Rödlögaboden och Café Truten

På Rödlöga, längst ut i Stockholms skärgård, finns Rödlögaboden, skärgårdens ostligaste livsmedelsbutik. Butiken har öppet sommartid. Till verksamheten hör också Café Truten, som serverar hembakade pajer, kakor, smörgåsar och kalla rätter, allt gjort från grunden med förstklassiga råvaror. Butiken och caféet lockar turister, båtfolk och öbor som här har en uppskattad samlingspunkt för sina matinköp, lunch och fika.

Rödlögaboden är bland annat känd för sin ostmarknad i mitten av juli, sin manuella delikatessdisk med ostar, kött, charkuterier, rökt fisk och egen Skagenröra och såser. Här finns fräscha grönsaker med sommarens primörer, nybakat bröd, mejerier, frysvaror, konserver och allt annat man kan behöva i matväg. Till Rödlögaboden också en sjömack med bensin, diesel, fotogen och gasol.

Nav för service och trygghet

Rödlögaboden är inte enbart en fullsorterad livsmedelsbutik, den är en social knutpunkt för öborna och ett nav för service och trygghet – en levande skärgård - i det yttersta havsbandet i Stockholms norra skärgård.
Butiken är apoteksombud, här finns hjärtstartare, vi utbildas i första hjälpen och vi har tillgång till läkare och sjuksköterskor på ön. Rödlögaboden fungerar som informationscentral och den är en servicepunkt med bränsle, gasol och det finns även teknikkunniga personer som kan hjälpa båtfolk vid behov.


Foto: Cheyenne Olander

Plantskola för ungdomar

Affären och caféet är en plantskola för öns ungdomars inträde på arbetsmarknaden. De får redan från unga år lära sig att söka jobb, få arbetsuppgifter och ansvar och i övrigt träna sig för ett kommande arbetsliv. Det är också en medveten satsning för att säkra verksamhetens fortlevnad, så att nya generationer kan ta över.

Rödlögaboden Ekonomisk Förening

Rödlögaboden ägs och drivs av Rödlögaboden Ekonomisk Förening, och de flesta på ön är medlemmar i föreningen. Rödlögaboden ingår i Skärgårdshandlarna, en företagarförening för livsmedelsbutiker i skärgården, på öar utan fast landförbindelse.
Totalt finns under sommaren omkring 300 personer fördelade på drygt 100 hushåll på ön. Förutom sommargästerna är båtturisterna Rödlögabodens största kundgrupp. På ön finns ingen fast el, men många öbor har alternativa energikällor, exempelvis vindkraftverk och solceller. Rödlögaboden har viss elförsörjning med solceller. Färskvatten till butiken produceras från havsvatten, med omvänd osmos.